Dr. Komin: Az újkori légzés technikák története

 

legzes3

 

 

 Hogyan lehet segíteni magunknak és másoknak légzéssel?

A légzés képes aktivizálni az energiát az emberi testben, amelyeknek gyógyhatása van a fizikai testünkre, lelkünkre, és közérzetünkre. Légzéssel tudjuk csökkenteni a fájdalmat, ezzel az energiával a frusztrált, depressziós állapotot kellemes, jó hangulattá változtathatjuk.

 A légzés érdekes oldalát először nyugat Európában, a II. világháború előtt Német országban, Berlinben, és Ausztriában kutatták. Az első légzésiskolát Berlinben alapították 1910-ben ének és zenetanárok számára. 1936-ban a légzésterapeuták már folyamatosan dolgoztak Németországban az ottani Pszichológiai kutató, és Pszichoterápia Egyetemen. A tréningek során alkalmaztak táncmozdulatokat, asszociációs technikákat, Jungi analízációs technikát. Így fejlesztették a páciensek művészi kreativítását . Ezt a technikát  Új Légzés Tapasztalatnak nevezték. A Nácik hatalomra kerülésekor ezek az emberek kényszerűen Amerikába disszidáltak, és ott folytatták munkájukat. Kaliforniában San Franciscóban  és Berkeleyn alakult Légzéstapasztalat Egyetem. Fontos megemlíteni Wilhelm Reich /osztrák-amerikai pszichiáter, 1897-1957/ nevét, aki Freud tanítványa volt, Németországban és Ausztriában dolgozott a II. világháború előtt légzésterapeutaként. A feszült izmokba és szervekbe zárt pszichológiai blokk energiájával dolgozott. Szembekerült az akkori politikai hatalommal, a „fasizmus mint a szexualitás elnyomásának tünete” tárgyában írt könyve miatt. Skandináviába menekült, majd Amerikában telepedett le. Másik híres légzéskutató Berlinben Johannes Schultz / német pszichoterapeuta, 1884-1970 /, az Autogen Trening kifejlesztője. Ma ez a módszer az egész világon ismert. A mentális és fizikai relaxációt alkalmazza.

Az Autogén Tréning volt Németországban az alapja a pszichoszomatikus tréningeknek. Ezt a pszichológusok számára fejlesztette ki. „Nem én lélegzem, én vagyok a légzés. Minden légzéssel önállóbb vagyok”.  – volt a mottója.

1960-as években új filozófiai gondolkodás alakult ki. A fizikai test orientáción alapuló pszichoterápiás módszer. Stanislav Grof /cseh pszichiáter, 1931-/  Prágából Amerikába disszidált és  megalapította saját Légzésintézetét Kaliforniában. Õ lett az egyik megalapítója a transzperszonális pszichológiának. Ebben az időben fejlesztette ki a holotrop légzés gyakorlatot. Zenével kombinálta a folyamatos  légzést, s így  aktiválta a  belső gyógyító energiákat.

A hetvenes években Kaliforniában  megalakult a Rebirthing Testgyakorlat, vagy Újjászületés. Ezt Orr Leonard / amerikai szakember 1937-/fejlesztette ki. Ez a gyakorlat folyamatos légzéssel fókuszál a mély relaxációra, így kitisztítja a születéskori emlékeket.

 A nyolcvanas években Leonard Jim  és Phil Laut /USA/ kifejlesztette azt a légzéstechnikát, amit Integratív Rebirthing, vagy Vivation technikának neveznek.

 Ezek az új amerikai légzéstechnológiák terjeszkedni kezdtek Nyugat-európában, majd a kilencvenes években Kelet-európában. 2000 után több muzulmán országban is tovább terjedt.

 A légzéstechnika igazi gyökerei Európából indultak, ezért itt tudták azt továbbfejleszteni. Sok rendszer alakult, ami nem csak gyógyítással foglalkozik, hanem párkapcsolati rendszerrel, generációs problémák kutatásával próbálkozik.

 Légzés segítségével az emberek tapasztalni tudják transzállapotoknak különbözõ szintjeit. Így a múltban alakult különböző traumák és energiablokkok, vagy generációs problémák kideríthetők és megoldhatók.

Nagyon fontos, hogy nem csak a régi problémákat oldjuk meg, hanem azután fel tudjuk építeni a boldog, megnyugtató sikeres biztonságos jövõt. Transzállapotban kapcsolatba tudunk jutni a saját testünkkel.

Minden spirituális fejlődésnek a legfontosabb eleme a légzés. A légzés segítségével saját spirituális fejlődésünkkel tudunk alkalmazkodni a mindennapi életünkhöz.

 A légzéssel tapasztalt spirituális technológiával meg tudjuk javítani és fenn tudjuk tartani a jó fizikai állapotunkat, rendbe tudjuk hozni a családi viszonyainkat, megelőzni, és megoldania a párkapcsolati krízist. Fejleszteni tudjuk a szexualitásunkat.

 A spirituális élmények és a fejlődés jól összefügg a mindennapi élettel.

 A légzés segít ebben.legzes4

 Minden embernek vannak különleges, a mély tudatalattiban rejtőzködő képességei. A tiszta látás, gyógyító és üzleti képességek. Érzékenység a különböző információs csatornákhoz. A spirituális fejlődés során tudjuk biztonságosan kibontani ezeket a természetfeletti képességeket. Amikor az ember készen áll a feladatra, a feladat maga rátalál az emberre. Amikor képességeink felébrednek, az ember ébred fel, mint egy különleges személyiség.

Transzperszonális tapasztalatok, amik felépülnek egy spirituális rendszerben, biztonságosan segítenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.