Testi, lelki lemondás – a lélek fejlődése

bojt

bojt

 

 

A Húsvét előtti időszak sokunk számára a böjtölés ideje. Főként a pénteki hús ételről mondunk le, mások fogadalmat tesznek, hogy nem esznek csokit, megfosztják magukat valamilyen kedvenc ételükről, vagy időtöltésükről.Mai rohanó világunkban a teljes böjöt kevesen vállalják, pedig, mint ahogy az alábbi cikkből kiderül: megéri!

Ilyenkor csak vizet szabad fogyasztani, de ezt nagyobb mennyiségben, mint amennyit szoktunk: 20 kg-ként 1-1,5 litert.

Az első böjt javasolt időtartama: 5-7 nap.

Ne tartson tovább, mint 21 nap.

Több hetes böjtöt csak két alkalommal szabad végezni évente.

Mivel böjt alatt gyógyszereket sem szabad szedni, a betegeknek mindenképpen előzetesen konzultálni kell az orvosukkal!

A böjt megtörése után a megszokott táplálkozásra való visszaállás legalább addig tartson, mint a böjti idő fele.

 

Fizikai test:

Az utolsó falat étel elfogyasztása után 12-16 órával a máj cukorraktárai kiürülnek és erőteljes éhségérzet jelentkezik. A szervezet a kieső kalóriákat a saját fehérjéi és zsírraktárai lebontásával igyekszik pótolni.

Néhány, 3-4 nap múlva a szervezet már erőteljesebben bontja a zsírraktárakat, ugyanakkor a fehérjék lebontása jelentősen mérséklődik. Az agy átáll a zsírokból származó tápanyagok felhasználására, így az éhségérzet elmúlik.

Ezt az időszakot mindenképpen érdemes kivárni, különben a böjt csak kellemetlen élményekkel, az óriási éhségérzet emlékeivel jár. Meg kell tapasztalni azt a különleges érzést, hogy napok óta csak vizet fogyasztva egyszer csak megszűnik az éhségérzet.

Mivel a böjt ideje alatt a szervezet a saját zsírraktárai lebontásából él, így természetes velejárója a fogyás. Ennek mértéke a testsúlytól és a testalkattól függ.

A zsírszövetben rengeteg “mérgező anyag” raktározódik, amik a zsírok lebomlásával egy időben kiürülnek a szervezetből, így a böjt másik erőteljes hatása  a méregtelenítés.

Ugyan kismértékben, de fehérjék is lebomlanak a böjti idő alatt. Elsősorban azok a fehérjék, amik aktív, gyorsan osztódó sejtekben helyezkednek el. Ennek köszönhetően a gyulladásos és daganatos betegségek gyógyulni kezdenek, és ha a böjt kellő ideig tart, meg is szűnhetnek.

Az alternatív medicina úgy tartja, hogy az immunrendszer jelentős része a gyomor- bélrendszerben aktív. Amikor tartósan nem fogyasztunk semmiféle táplálékot, az immunrendszer felszabadul a tápcsatorna “őrzése” alól és a test más helyein található idegen anyagokat kezdi el megsemmisíteni. Így teljesen érthető, hogy böjt alatt lehetőségünk van szinte minden betegségünktől megszabadulni.

Lelki értelemben:

Ha valaki tartósan nem vesz magához táplálékot, előbb-utóbb éhen hal. A böjt egy tudatosan választott “éhenhalás”.

A táplálékmegvonás ideje alatt meghalasztjuk a régi énünket, betegségeinket, torz érzéseinket és gondolatainkat, majd amikor újra étkezni kezdünk, úgy “születünk újjá”, hogy a régi problémáinkat már nem hurcoljuk magunkkal.

A lelki fejlődés egyik fontos eleme az úgynevezett “lemondás.”

Az életben folyamatosan le kell mondanunk dolgokról, személyekről, még akkor is, ha adott esetben ez nagyon fájdalmas.

A böjt a lemondás egy tudatosan választott formája. Amikor megvonjuk magunktól a táplálékot, akkor megvalósítjuk azt, ami a lelki fejlődésünk szempontjából szükségszerű. Mivel önként mondtunk le egy olyan dologról, ami test túlélése szempontjából alapvető, így az élet nem fog minket rákényszeríteni más, olykor fájó dolgok elvesztésére. Így tudatosan választott lemondásunkkal elébe mehetünk az élet néhány kellemetlen csapásának.

A böjt ideje alatt a testi aktivitás csökken: nagyobb nyugalomra, több pihenésre van szükség. Ugyanakkor az érzékszervek “kitisztulnak”: a látás élesebbé, a hallás tisztábbá, a szaglás finomabbá válik. Az elmeműködés is tisztul, a gondolatok élesebbek, erőteljesebbek, a zavaró és zavaros gondolatok eltűnnek. A külső aktivitás áthelyeződik a belsőbe: korábban fontos dolgok válnak jelentéktelenné és újak kapnak új értelmet. Ez a lélek dinamikus fejlődésének időszaka.

Dr Földes László

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.