Miért meditáljunk? 2. rész

Man sitting in meditative lotus position with notebook

Meditációval mellékhatások nélkül csökkenthetjük a depressziót, a szorongást, a fájdalmakat. Növelhetjük tudatosságunkat, az életben való jelenlétünket. Nem nehezedik ránk teherként a múlt, nem aggódunk a jövő miatt. Az elme nyitott befogadó állapotban van.

Cikkünket első része a ezen az oldalon olvasható.

 

Man sitting in meditative lotus position with notebook

A Meditáció növeli a koncentrációt és a tanulás képességét.
A kutatók úgy találták, hogy a meditáció segíthet elérni agyunk legmélyebben rejlő képességét az összpontosításra, tanulásra és adaptálásra. Míg a tudósok korábban azt hitték, hogy egy bizonyos koron túl az agy már nem tud változni, vagy növekedni, ma már tudjuk, hogy az agy egyik tulajdonsága a képlékenység, mely lehetővé teszi számára, hogy új neuronokat termeljen és átalakulhasson (megújulhasson) egész életünk folyamán. A meditáció egy erőteljes eszköz idegi kapcsolatok felélesztésére, sőt még agyi területek átalakításához is. A Harvard Egyetem és a Massachusetts-i Kórház által vezetett újabb tanulmányban megállapítást nyert, hogy csupán 8 hét meditáció után a résztvevők már megtapasztalták agyuk azon területeinek jótékony növekedését melyek a memóriával, tanulással, empátiával, öntudattal, és stressz-szabályozással hozhatók összefüggésbe (insula, hippocampus és prefrontális kéreg). Ezen felül a meditálók beszámoltak még szorongás érzéseik csökkenéséről és nagymértékű nyugalom érzéséről. Ez a tanulmány hozzátesz a kutatás terjedelmes anyagához az agy elképesztő képlékenységéről és a megrögzött stressz minták megváltoztatásának képességéről.
Számos egyéb tanulmány is bizonyítékkal szolgál a meditáció értékére, mely által fejleszthetjük azt a képességünket, hogy összpontosítani tudjunk egy olyan világban, ami tele van egyre növekvő figyelemzavaró hatással, mely elvonja a figyelmünket. Példálul az UCLA Tudatos Éberség Centrum által vezetett kutatás megmutatta, hogy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) küzdő tinédzserek és felnőttek, akik csupán 8 héten keresztül gyakorolták a meditáció különböző formáit feladatokra való koncentrálóképességük javult annak ellenére, hogy megpróbálták figyelmüket elterelni.

A meditáció segít harmonikusabb, szeretetteljes kapcsolatok kiépítésében

Mikor kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat sokkal könnyebb tudatosan reagálni inkább, mintsem reflex-szerű módon vagy valami olyan kijelentéssel, ami megmérgezi kapcsolatainkat. A meditáció fejleszti a nyugalmat, az együttérzést, lehetővé teszi, hogy jelen legyünk a szeretett személlyel, kliensünkkel, munkatársunkkal és valóban figyeljünk arra, amit mond, és amire szüksége van.
Ha rendszeresen meditálunk, kifejlesztetjük magunkban azt a jelenséget, amelyet úgy írhatunk le kb., hogy a tudatosság tetten érése – az a képesség hogy nyugodtan, tárgyilagosan megfigyelünk egy helyzetet, észrevesszük amikor valamilyen indíttatásunk lesz és tudatosan választunk hogyan akarunk erre reagálni. A tudatosság és a valódi jelenlét rettentő értékes minden kapcsolatban.

A meditáció fejleszti a kreativitás és probléma megoldó képességet.

Mindannyiunknak naponta körülbelül 60 ezer – 80 ezer gondolat forog a fejében sajnos sok közülük azonos a tegnapi, múlt heti, tavalyi gondolatainkkal. Az elme hajlamos leragadni ismétlődő gondolatköröknél, ami kiszorítja új ötletek inspirációk lehetőségét. A meditáció egy hatékony gyakorlat hogy a megszokott beszabályozott gondolatokon felülkerekedjünk és egy kiterjesztett tudatállapotba kerüljünk. Kapcsolódunk az úgynevezett végtelen lehetőségek vagy színtiszta lehetőségek területéhez és nyitottá válunk az új meglátásokra, megérzésekre, és ötletekre.

A világ nagy újítói, atlétái és más hatalmas dolgok megvalósítói úgy írták le ezt az állapotot, hogy „benne vagyunk az áramlatban”, jó helyen és jó időben vannak vagy áldott állapotban. Az idő állni látszik és ahelyett, hogy görcsösen próbálnánk kierőszakolni a dolgok megtörténtét, minden, amire szükségünk van, magától, természetes úton ránk talál. Ha kevesebbet teszünk, többet érünk el. Nem nehezedik ránk teherként a múlt és nem aggódunk a jövő miatt, csak áramlunk a jelenben az örökkévaló itt és most-ban. Ez a magasabb szintű tudatosság a kreativitás szülőhelye. Az elme ilyenkor egy nyitott befogadó állapotban van, és képes az ösztönös megérzések felvillanását és új távlatokat fogadni.

A meditáció csökkenti a depressziót, szorongást és az álmatlanságot

Az érzelmi hatása annak, hogy csendben ülünk, és befelé utazunk mélyreható. A meditáció által teremtett mély nyugalmi állapot arra készteti az agyat, hogy neurotranszmittereket szabadítson fel, úgy mint dopamint, szerotonint, oxytocint és endorfinokat. Ezek az agyban természetesen előforduló kémiai vegyületek mind egytől egyik a boldogság különböző aspektusaihoz kapcsolódnak.

A dopamin kulcs szerepet játszik az agy öröm élmény érzés képességében, megelégedettség érzés, valamint a figyelemkoncentráció képességben.

A szerotonin nyugtató hatással bír, enyhíti a feszültséget és segít abban, hogy kevésbé stresszesnek, pihentebbnek, és összeszedettnek érezzük magunkat. Ennek a neurotranszmitternek az alacsony szintje migrénnel, szorongással, bipoláris zavarral, apátiával, értéktelenség érzésével, fáradtsággal és álmatlansággal hozható összefüggésbe. Az oxytocin (az a vegyület, melynek szintje a szexuális izgatottság hatására és szoptatás közben emelkedik) egy boldogság hormon. Nyugodt elégedettség és biztonság érzését kelti, miközben csökkenti a félelmet és szorongást.

Az endorfinok leginkább úgy ismertek, mint a kémiai vegyületek melyek életörömöt, jókedvet idéznek elő gyakran „futók gyönyörének” is nevezik. Ezek a neurotranszmitterek sok szerepet játszanak melyek a jólét érzéséhez kapcsolódnak beleértve a fájdalomérzet csökkenését és a stressz mellékhatásainak csökkentését.

A meditáció megkoreografálja ezen neurotranszmitterek egyidejű felszabadítását, melyet egyetlen gyógyszer sem képes előidézni – és mindezt mellékhatások nélkül. Növekvő terjedelmű orvosi kutatás nyújt tudományos bizonyítékot arra, hogy a meditáció és az éber tudatosság enyhíti a depressziót, szorongást, a posztraumatikus stresszt (PTSD) és a hangulati zavarokat. A San Fransisco-i Kalifornia Egyetem tudósai által vezetett sarkalatos tanulmány (az Emotion 2012. április számában publikálták) azt találta, hogy egy rövid, intenzív meditációs program résztvevői kevésbé voltak depressziósak, szorongók és stresszesek miközben nagyobb együttérzést és tudatosságot is tapasztaltak mások érzései iránt.

A meditáció előnyére válhat azoknak az embereknek is, akik krónikus fájdalomtól szenvednek, fennáll a lehetőség, hogy csökkenthetik vagy elhagyhatják gyógyszereiket. Egy tanulmány melyet a Wake Forest Orvosi Egyetem vezet (az Ideggyógyászati folyóirat – Journal of Neuroscience – 2011 áprilisi számában publikálták) úgy találta, hogy a résztvevők, akik 20 perces tréningekre jártak, a 4 napos kurzus alatt fájdalom érzékenységük tekintetében markáns csökkenést tapasztaltak. Valójában a fájdalom skála csökkenését jelentősen nagyobbnak találták, mint azokat a fájdalom skála csökkenéseket melyek hasonló tanulmányokban placebo tabletták, morfium és más fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása mellett következtek be

 

one-minute-meditation-exerciee

A meditáció a boldogság születési helye

A fontos jótékony hatásokon túl, melyeket a meditáció a test-szellem fiziológiájában idéz elő, a meditáció legnagyobb ajándéka a nyugalom és belső béke érzékelése, melyet mindennapjainkba hoz. Amikor meditálunk túlmegyünk az elme zajos fecsegésén egy teljesen más helyre, az elme múlt és jövő által bebörtönzött csendjébe. Ez fontos, mert a csend a boldogság születési helye. A csend ahol megkapjuk az inspiráló lökéseket, az együttérzés és empátia gyengéd érzéseit, és a szeretet érzésünket. Ezek mind finom érzelmek és a belső párbeszédek kaotikus rohama könnyen elfojtja ezeket. De amikor felfedezzük a csendet az elménkben többé nem kell indokolatlanul odafigyelnünk minden véletlenszerű képre mely aggodalomra, haragra és fájdalomra késztet. Mikor rendszeresen meditálunk minden gondolatunk, cselekedetünk, és reakciónk kicsit több szeretettel és tudatos odafigyeléssel töltött. Az eredmény a dolgok mélyebb szinten történő méltányolása és a megalapozott tudatosság a létezés isteni mivoltára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.