Miért meditáljunk?

Man sitting in meditative lotus position with notebook

Miért meditáljunk?

 

Meditációval mellékhatások nélkül csökkenthetjük a depressziót, a szorongást, a fájdalmakat. Növelhetjük tudatosságunkat, az életben való jelenlétünket. Nem nehezedik ránk teherként a múlt, nem aggódunk a jövő miatt. Az elme nyitott befogadó állapotban van.

 

A tudatunk egész álló nap történeteket gyárt a munkánkról, egészségünkről, pénzügyi helyzetünkről, családunkról, vagy épp a bolti eladó fura tekintete körül forog. Gyakran tudatában sem vagyunk annak a belső hangfelvételeknek, melyek elménkben készülnek, mégis ez a legnagyobb stressz forrás életünkben. Bár az elme képes életigenlő sztorik teremtésére is, a neurológusok több figyelmet szentelnek a negatív tapasztalatoknak, mint a pozitívoknak. A negatív előítélet túlélési ösztönként alakult ki több millió évvel ezelőtt, mivel őseink sokkal inkább a potenciális veszélyek elkerülésére összpontosították figyelmüket, mint élvezetekre. Hogy megálljanak élvezni egy finom étel ízét, vagy megcsodáljanak egy kőkorszaki naplementét az értékes figyelem elvonással járt volna, ami kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorta volna őseinket például egy predator támadásával szemben. Akik túléltek, hogy génjeiket átörökítsék, nagyon is nagy figyelmet szenteltek a veszélynek. Az ő hagyatékuk egy olyan agy, amely tökéletesítette a negatív tapasztalatokra való összpontosítást.

A meditáció jótékony hatásai

A meditáció az egyik legjobb módszer arra, hogy elhárítsuk az agy negatív előítéleteit, hogy feloldjuk a felgyülemlett stresszt, hogy tápláljuk (előmozdítsuk) a pozitív tapasztalatokat és törekvéseket, és élvezzük a jelen pillanatra való tudatosságának békéjét.  Hatalmas kutatási anyag állapította meg, hogy a rendszeres meditációs gyakorlat végzése kézzelfogható hasznot hoz a szellemi és testi egészség megőrzésében, ez belül:

  • Csökkenti a magas vérnyomást
  • Csökkenti a koleszterin szintet
  • Csökkenti a stressz hormonok termelődését beleértve a kortizol és adrenalin hormonokat
  • Elősegíti a test hatékonyabb oxigén felhasználást
  • Növeli az öregedésgátló hormon (DHEA) termelődését
  • Javítja az immunműködést
  • Csökkenti a szorongást, depressziót, és az álmatlanságot.

Nézzük meg részletesebben milyen jótékony hatása van a meditációnak a testre, a szellemre, és a lélekre.

A meditáció csökkenti a stresszt és a kiégést

A krónikus, kezeletlen stressz megbetegíthet és felgyorsíthatja az öregedést. Sok tudományos tanulmány szerint az elnyújtott stressz közrejátszhat a magas vérnyomás kialakulásában, a szív megbetegedésében, a gyomorfekély, az autoimmun betegség, szorongás, daganatos betegség, álmatlanság, krónikus fáradtság, elhízás, depresszió és felgyorsult öregedés kialakulásában.

A meditációban a test feloldja a stresszt, megfordítja az akut stressz reakció hatásait – azt az ősi ösztönt miszerint vagy elszaladunk az észlelt veszély elől, vagy megharcolunk vele. Egy rövidtávú védekező mechanizmusnak szánt „menekülj vagy küzdj” reakció arra kényszeríti a testünket, hogy felgyorsítsa a szívverést, megnövelje a vércukor szintet, elnyomja az immunrendszerünket, csökkentse az inzulin termelést, stressz hormonokat bocsásson ki, úgy mint adrenalint és kortizolt,,és csökkentse emésztőszerveink vérellátását. Ezek közül az összes reakció megtörténik, tehát a testünk arra összpontosíthat, hogy vagy elszalad, amilyen gyorsan csak tud, vagy marad küzdeni. Noha csak néhány olvasó néz szembe naponta testi épségét fenyegető veszedelemmel, sokan élnek „küzdj vagy menekülj” válasz elnyújtott állapotában, mely stresszt idéz elő egy közlekedési dugóra, vagy házastársunk kritikus megjegyzésére, vagy egy nézeteltérésre adott reakciónkban.

A rendszeres meditáció eloszlatja a felgyülemlett stresszt és kifejleszti a nyugalmas éberség állapotát. 2011-ben az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Journal című lapban például megjelent egy tanulmány mely szerint azok a teljes munkaidőben dolgozó emberek, akik hetente néhány órát tudatos éber meditációval töltöttek jelentős munkastressz, szorongás, és depresszív hangulat csökkenésről számoltak be.

Cikkünket folytatjuk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.