Dr Komin Vlagyimir: Spiritualitás a mindennapi életben.

Pieter Bruegel: Turmbau zu Babel /1563/l

Mit jelent a spiritualitás? Többféle magyarázatot ismerünk. Szerintem mindenkinek saját igazsága van ebben. Aki az egyéni tapasztalatát igyekszik megosztani a spiritualitásról, egy nézőpontot kínál fel nekünk. Régóta kezdtem foglalkozni a meditációkkal, légzés gyakorlatokkal, különböző jóga gyakorlatokkal, többféle szemináriumon vettem részt, sokat tanultam, tapasztaltam evvel kapcsolatban, és egy fontos dolgot vettem észre. Találkoztam olyanokkal, akiknek a gyakorlatai sokat segítettek, gyógyulni, rendezni a családi, emberi kapcsolatokat, helyreállítani a viszonyokat a munkával, karrierrel pénzzel, javítani az élet minőségét. De voltak, akiknél fordítva történtek a dolgok, nekik megromlott az egészségük, elveszítették a családjukat, pénzüket, munkájukat, rosszra fordult a sorsuk. Több ilyet tapasztaltam, igyekeztem megérteni, hasonlítgattam őket. Észrevettem a spiritualitás egy több elemből álló rendszer. Véleményem szerint azok a spirituális gyakorlatok vannak ránk jó hatással, amik olyan rendszerből valók, melyben minden elem megtalálható. De ha hiányzik egy elem, legjobb esetben semmi sem történik, legrosszabb esetben minden rosszra fordul.

Most szeretném megmutatni a saját elképzeléseimet arról, mit jelent a spiritualitás.

Általában a spiritualitással való foglalkozás négy lépésből áll.

1.) A probléma racionális megközelítése.Pieter Bruegel: Turmbau zu Babel /1563/l

2.) Néhány alternatív nézőpont kiválasztása a problémával kapcsolatban

  1. homeopátia szempontjából
  2. a folyamatos légzés gyakorlataival,
  3. meditációval,

vagy további rendszerekből merítve is megközelíthetjük a problémát d, f, g, és egyéb.

Minimum két, maximum négy alternatív szempontra van szükségünk. Egyéni képességektől függ a megközelítések száma.

3.) Ki kell lépni a testi nézőpontból, második, harmadik, negyedik szintről kell nézni. Fontos, hogy az alsóbb szintekkel ne veszítsük el a kapcsolatot, alapvetően figyeljünk a megértésre és a megérzésre. Ez már testen kívüli tapasztalat. Folyamatos gyakorlásra van szükség, hogy ezt a képességünket fenntartsuk, és végül megértsük, mi történik velünk, és mit kell tenni.

4.) Minden az időben nyilvánul meg. Ezért szinkronizálni, ritmizálni kell a folyamatainkat. Ami a testünket érinti, vagy foglalkoztat minket, adott időhöz kötött. Tudni kell mikor, és hogyan zajlódnak ezek.

Sok esetben már az első lépés segít megoldani a problémát. Az iskolai rossz eredményeken több tanulással, magánórákon való készüléssel lehet szépíteni. Ha elromlik egy elektromos készülék azt vagy javítani kell, vagy újat kell helyette venni. Ha megbetegszünk orvoshoz fordulunk, gyógyszereket kapunk, ha kell legyen műtét, és minden helyre áll.

Először helyére kell tenni , meg kell javítani a dolgokat, csak akkor kell más megoldást keresni, ha az előbbiek nem sikerültek. Az életben rutinszerűen boldogulunk magunk is, vagy ha kell, van kihez fordulni. Ez elég.

Abban az esetben, amikor újra és újra ugyanaz bekövetkezik, mindent elölről kell kezdeni. Ha már mindent kipróbáltunk és semmi sem segített, akkor ideje van alternatívákat keresni. Lehet, hogy az első vagy a második lépés azonnal megoldja a problémánkat.

Vagy helyre tesszük a fejünkben a történteket, ettől feloldódik egy blokk az életünkben, visszatérünk a racionális szintre, és ott már eredményre jutunk.

Amikor a második szinten sem találunk megoldást, akkor a testen kívüli tapasztalatok segítenek. Itt is több kategória létezik. Vagy energia szinten tapasztaljuk a külvilágot, vagy érzelmi, mentális szinten tudunk magasabb szempontból nézni a dolgainkra, vagy szellemi szintről közelítünk hozzájuk. Amikor a választott pozícióból rátalálunk a megoldásra, akkor beindul a negyedik szint, és elindul egy szellemi típusú folyamat. Figyelni kell rá nap mint nap amíg meg nem oldódik a helyzet.

Illusztráció: Pieter Bruegel képe:.Turmbau zu Babel /1563/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.